SPREMLJANJE ZAVRŽENE HRANE PRI MALICI
Problematika zavržene hrane je tesno povezana s problematiko prevelike potrošnje in porabe naravnih virov za njihovo pridelavo. V svetu se tretjina pridelane hrane zavrže, po drugi strani pa se ocenjuje, da se bo morala proizvodnja hrane do leta 2050 povečati za 70 %, da bi zadovoljila potrebe naraščajočega števila prebivalstva.
Na naši šoli se trudimo, da je zavržena količina hrane čim manjša, zato smo se v sklopu projekta Podnebni cilji in spremembe v VIZ odločili, da bomo spremljali zavržke hrane pri šolski malici.
Učenci naše šole med 9. in 20. januarjem 2023 vodijo evidenco zavržene hrane pri malici. Vsak oddelek je v pripravljeno razpredelnico vpisoval, koliko hrane so na tisti dan zavrgli.
Učenci, ki so zavrgli najmanj oziroma nič hrane, so imajo najnižje število točk in so uvrščeni na 1. mesto.
|
ODDELEK |
1. mesto |
2.B |
2. mesto |
4.A |
3. mesto |
3.B, 5.B ter 7.A |
4. mesto |
4. B, 4.C |
5. mesto |
1.A, 2.C, 2.A, 5.A, 6.B ter 7.B |
6. mesto |
1.B, 3.C, 6.A |
7. mesto |
3.A |
8. mesto |
8.C, 9.B |
9. mesto |
7.C, 8.A |
10. mesto |
9.A |
11. mesto |
8.B, 9.C |
12. mesto |
6.C |
Rezultati prvega tedna spremljanja količine zavržene hrane so prikazani spodaj:
Oddelku 2.b čestitamo za zmago v 1. tednu.
Rezultate drugega tedna ter končne zmagovalce bomo prav tako objavili na spletni strani.
Tea Žmavčič,
vodja šolske prehrane