EVROSPKI DAN JEZIKOV, 26. september 2019

Okt 2, 2019 | Novice

V četrtek, 26. 9. 2019, smo tudi na naši šoli, Osnovni šoli Milana Šuštaršiča v Ljubljani, obeležili Evropski dan jezikov.

V 6. razredih smo imeli kulturni dan, kjer smo učitelji nemščine in angleščine z učenci cel dan ustvarjali na zgoraj omenjeno temo. Najprej smo se pogovarjali, kaj je evropski dan jezikov, kakšen namen in kakšen cilj ima dan jezikov, kaj pomeni učencem ta dan in katere jezike znajo govoriti ali jih razumejo.

Nato so sledile delavnice z različnimi učitelji. Z učiteljico nemščine so učenci spoznavali nemške pregovore in jih primerjali s slovenskimi. V manjših skupinah so nato sami odigrali kratke skeče. Ostali učenci so morali uganiti, kateri pregovor so zaigrali oz. predstavili. Pri tem so se zelo zabavali in nasmejali.

 

Zwei Fliegen mit einer Klappe schlagen. (Ubiti dve muhi na en mah.)

 

Was du heute kannst besorgen, das verschiebe nicht auf morgen. (Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri.)

 

Wer anderen eine Grube gräbt, fällt selbst hinein. (Kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade.)

 

Der Apfel fällt nicht weit vom Stamm. (Jabolko ne pade daleč od drevesa.)

 

Risanje zastav in tradicionalnih jedi v posameznih državah.

 

 

Pri uri angleščine so se učenci spoznali z različnimi oblikami slovarjev in kratko zgodovino slovarjev. Spoznali so, katere podatke najdemo v slovarju in kako si s temi podatki pomagati. Osredotočili so se predvsem na spletno obliko slovarja, kjer so se učenci tudi samo preskusili v iskanju pomenov neznanih besed. Na koncu so se preskusili tudi v prevajanju s pomočjo spletnega slovarja, kjer so ugotovili, da je prevajanje izredno zapletena zadeva, kjer velikokrat slovar ne ponudi ustrezne rešitve.

 

Na drugi delavnici, ki je bila povezana tudi z angleščino, so se učenci preizkusili v hitrosti in pravilni izgovorjavi lomilcev jezika.

 

Učenci vadijo lomilce jezika.

 

 

Naša šola sodeluje tudi v projektu Jeziki štejejo. In ker našo šolo obiskuje veliko učencev, katerih materni jezik ni slovenščina, smo v sredo, 2. 10. 2019, pripravili posebno prireditev z naslovom Raznolikost nas bogati, kjer so imeli ti učenci priložnost predstaviti svojo kulturo v svojem jeziku. Učenci iz Anglije, Italije, Kosova, Kazahstana, Avstrije, Bosne, Makedonije, Kitajske, Ukrajine in Slovaške so v svojem jeziku zapeli najbolj znane pesmi, prebrali zgodbo ali basen, recitirali pesem oziroma predstavili svojo državo, kraj in družino. Na prireditvi so učenci angleškega krožka uprizorili tudi gledališko igrico Thumpy, the Dragon in učenci angleškega dramskega krožka kratko duhovito zgodbico English teacher.

Prireditev smo zaključili z evropsko himno Odo radosti in hkrati povabili vse starše, učence in učitelje na kulinarično pogostitev, ki so jo pripravili starši, učenci in učitelji. Na tem kulinaričnem ‘popotovanju’ smo preskusili različne tradicionalne dobrote, sladice in slaščice iz različnih držav (iz Slovenije, Italije, Rusije, Avstrije, Makedonije, Kitajske, Anglije in Kosova).

Ta dan smo na naši šoli praznovali jezikovno, kulturno in kulinarično raznolikost in tako spoznali bogato kulturno dediščino naših učencev.

 

Anja Peternel, koordinatorica JeŠT-a

 

Dostopnost