Mednarodni likovni natečaj na temo trajnosti, tehnologije in inovativnosti »EUROPEAN PATENT OFFICE – ART COMPETITION ON SUSTAINABILITY, TECHNOLOGY AND INNOVATION«

Sep 15, 2023 | Novice

Za izdelavo plakata z ekološkimi vsebinami in sodelovanje na natečaju so učenke prejele praktične nagrade:

Luna Klešnik Lo Duca, 9. b

Manca Savenc, 9. c

Metka Marenče, 9. c

Brina Potočnik, lanskoletni 9. c

Neja Cimperman, lanskoletni 9. c

Tajda Šmuc, lanskoletni 9. a

K izdelku je bilo potrebno priložiti tudi opis prikazanih vsebin:

»Naša dekleta so se pogovarjala in razmišljala precej na široko. Izhajala so iz izkušenj in stisk, ki jih doživlja sodobni ozaveščen človek.  Kritična so bila zlasti do velikih onesnaževalcev in izkoriščevalcev okolja. Poudarjajo izkoriščanje virov, ki so blizu naravi. Takole so strnila svoja razmišljanja:

V naši ožji in širši domovini moramo ščititi in preudarno ravnati tako z gorami, prstjo in morjem. Naši predlogi, kako gospodariti:

  1. V gorah in predelih, kjer je veliko neviht, bi postavili naprave – lovilce in shranjevalce strel, ki bi zagotavljali večino potrebne elektrike za vse.
  2. Avtoceste bi imele nad sabo strehe iz solarnih panelov, ki bi zagotavljali potrebno elektriko za polnjenje avtomobilov na za to določenih postajah, razsvetljavo in delovanje vseh prometnih oznak, hkrati pa bi ščitili pred vremenskimi neugodnostmi (neurja, sončna pripeka …), kar bi obvarovalo voznike pred neprimernimi ravnanji in počutji. Električne polnilnice bi nudile brezplačno električno energijo za avtomobile, zato se bi ljudje lažje odločili za električne avtomobile.
  3. Vsaka ladja, ki pluje ne le po našem morju, bi morala s sabo prevažati kontejnerje – smetnjake, kamor bi shranjevali vse smeti, odpadke in vso nesnago, ki jo zdaj brezvestno spuščajo v morje in zastrupljajo morje in življenje v njem z mikroplastiko in ostalo nesnago. Ob vplutju v pristanišče bi oddali kontejnerje s smetmi v nadaljnjo predelavo in se lahko naprej odpravili z novim, praznim kontejnerjem. Vsi prekrškarji brez kontejnerjev ne bi imeli več pravice plutja in pristajanja.
  4. Enako bi naredili pogoje za avione – vse svoje smeti obvezno oddajo na letališču, kjer pristanejo, ne pa, da smeti enostavno odvržejo nad pokrajino.
  5. Za plutje po morju in letalski promet bi pobirali prispevek za delovanje sežigalnic ali predelovalnic smeti.

ČESTITKE!

Mentorica: Marija Murenc

Dostopnost