Po poteh kritika z dolgimi brki (in jezikom)

Mar 29, 2019 | Novice

V sredo, 27. marca, je bil za 9. razreda organiziran kulturni dan. Obiskali smo Vrhniko in se sprehodili po poteh Ivana Cankarja, enega najpomembnejših slovenskih ustvarjalcev.

Po prihodu v Vrhniko nas je pot vodila na vsem znani Klanec, k Cankarjevi spominski hiši. Naš vodič je bil pravemu Cankarju na las podoben, o veleumnem modernistu pa nam je razkril marsikatero zanimivost. Zdelo se je, da je že vrsto let Cankarjev prijatelj. O njem je vedel vse, govoril z navdušenjem, očarala pa nas je tudi deklamacija odlomkov iz Cankarjevih literarnih del.

Spoznali smo, da je imel mlad pisatelj mnogo neuslišanih ljubezni. Izvedeli smo tudi, da se je mali Ivan nekega dne skoraj utopil v Ljubljanici in danes ne bi pisali o njem, če ga ne bi rešil hlapec. Ogledali smo si Močilnik, izvir Ljubljanice, in enajsto šolo, kjer se je vrhniški ljubitelj narave naučil plavati. Okoli dvanajste ure smo se poslovili od brkatega vodiča. Sanja, zlata Cankarjeva nagrajenka, pa je v dar prejela tudi spominski kovanec.

Sanja je opisu dneva dodala še:„Ta kulturni dan je skoraj zagotovo postal eden mojih najljubših. Kjub temu da sem Cankarja že zelo dobro poznala, sem danes izvedela še veliko novega. Nisem si pa le širila znanja, pridobila se nove izkušnje in se ob tem tudi zabavala.“

Sanja Gajanović in Kristina Mihelič, 9. a

 

Dostopnost