Pri turistični vzgoji raziskujemo Ljubljano

Feb 29, 2024 | Novice

V šolskem letu 2023/24 smo pri izbirnem predmetu turistična vzgoja (TVZ) pouk izvajali kar na terenu. V sodelovanju z učenci iz OŠ Majde Vrhovnik smo izvedli tri skupne dejavnosti, pri katerih smo raziskovali najlepše mesto na svetu.

Novembra smo učenci obeh šol združili moči in drug drugemu pripravili turistično vodenje po središču Ljubljane. Učenci OŠ Majde Vrhovnik so nas popeljali po bližnji okolici svoje šole, ki se nahaja v neposrednem centru mesta, naše učenke pa so jih vodile mimo Prešernovega trga, čez mostove vse do hostla Celica. Tam so nas prijazno sprejeli in nam razkazali to posebno obliko prenočitve, ki je bila pred nekaj desetletji še zapor, danes pa je najbolj znan hostel v Ljubljani.

Januarja smo se odpravili na predstavitev Srednje šole za gastronomijo in turizem. Tam so nas sprejeli njihovi profesorji in dijaki ter nam na zanimiv način predstavili možnosti nadaljnjega izobraževanja na področju turizma. Pripravili so nam tudi praktični prikaz, npr. učenke smeri gastronomija so pripravile slastne brezalkoholne koktajle. Na predstavitvi pa je sodeloval tudi nekdanji učenec OŠ Milana Šuštaršiča.

Februarja pa smo si ogledali še najbolj znamenit ljubljanski hotel – Grand hotel Union. S svojo lego v strogem centru mesta, secesijsko podobo in tradicijo privlači mnoga znana imena s celega sveta. Ogledali smo si veliko konferenčno dvorano, ki gosti številne dogodke v Ljubljani, ter največjo in najdražjo sobo v hotelu. Ugotovili smo, da je večja, kot večina povprečnih stanovanj, saj meri kar 135 m2, njen najem pa stane preko 1000 evrov na noč. Za spomin smo se še fotografirali pred recepcijo, kjer je bil posnet tudi znamenit videospot skupine Joker Out.

Naših pohajkovanj pri TVZ pa še ni konec, saj nas aprila čaka celodnevna ekskurzija v naše sosedstvo.

Mentorica: Kristina Šturm

Slika 1: Učenci izbirnega predmeta TVZ iz OŠ Majde Vrhovnik so za nas pripravili prijeten sprejem.

Slika 2: Vodenje po mestu so prevzele učenke.

Slika 3: Na Prešernovem trgu smo si privoščili vroč pečeni kostanj, ki je jesenska znamenitost ljubljanskih ulic.

Slika 4: V Hostlu Celica smo si ogledali nekaj njihovih sob, ki so bile nekdaj zaporniške celice.

Slika 5: Učenke SŠ za gastronomijo in turizem med pripravo sladkih koktejlov.

Slika 6: Še nekaj sladkosti, ki so jih za nas pripravili srednješolci.

Slika 7: Zbrani pred SŠ za gastronomijo in turizem Ljubljana.

Slika 8: Učenke, učenec in mentorici OŠ Majde Vrhovnik in OŠ Milana Šuštaršiča na recepciji Grand hotela Union.

Dostopnost