Strokovno-jezikovna ekskurzija v München

Maj 27, 2024 | Novice

V petek in soboto, od 24. – 25. maja 2024, smo se z učenci od 6. do 9. razreda, ki se učijo nemški jezik, udeležili jezikovne ekskurzije v München, v bavarsko prestolnico.

Prvi dan smo se zgodaj zjutraj z avtobusom odpeljali najprej proti predoru Karavanke in naprej skozi Avstrijo do največje nemške zvezne dežele, do Bavarske. V Münchnu smo obiskali Deutsches Museum, največji znanstveni in tehnični muzej na svetu. Tu smo si v 5 nadstropjih lahko ogledali različne robote, stroje, aparate, naprave, vozila, glasbila in veliko drugih zanimivosti. Ogromno stvari smo lahko tudi sami preizkusili in odkrivali. Nato smo se odpravili v središče mesta na osrednji trg Marienplatz, kjer smo občudovali novo mestno hišo (Neues Rathaus) in stolnico Frauenkirche, ki velja za simbol bavarskega glavnega mesta. V mestnem središču smo imeli tudi prosti čas za kosilo in nakup lepih spominkov. Popoldne smo obiskali živalski vrt Hellabrunn, ki je eden najboljših živalskih vrtov v Evropi. Občudovali smo gorile, leve, tigre, nosoroge, žirafe, slone, severne medvede in veliko drugih živali. Tukaj smo  veliko fotografirali in prisluhnili različnim in zanimivim živalskim glasovom. Že malce utrujeni smo se odpeljali proti našemu mladinskemu hotelu in se poskusili spočiti za naslednji dan.

Drugi dan smo se po obilnem in raznolikem zajtrku odpravili na nogometni stadion Allianz Arena. Tam sta naju že čakala vodiča, ki sta nas vodila skozi prostore in garderobe nogometnih junakov najbogatejšega nemškega nogometnega kluba Bayern München. Po ogledu stadiona smo se sprehodili po bližnjem parku Olympia, kjer se nahajajo olimpijski stadion, umetno jezero in 291 m visoki radijski in televizijski stolp. Po kosilu smo si ogledali še razstavni salon BMW Welt, kjer smo občudovali najnovejše modele BMW avtomobilov in motorjev. V nekatere avtomobile smo se lahko tudi usedli in fotografirali za spomin. Zatem smo se usedli še na naš avtobus in se polni lepih vtisov odpeljali proti Ljubljani.

Danina, Elena in Ema, učenke 8. razreda, so tako zapisale svoje vtise ekskurzije: ‘München se nam zdi prečudovito mesto. Ta izlet si bomo za vedno zapomnili. Sploh pa so nam bili všeč Allianz Arena, obisk živalskega vrta in sprehodi po ulicah starega dela mesta.’

Anja Peternel, učiteljica nemščine

Dostopnost